Hjem Spørsmål og svar Faglitteratur og forskning om trening og idrett ved Downs syndrom

Faglitteratur og forskning om trening og idrett ved Downs syndrom

Hei.
Jeg er trener for ungdom og voksne med Downs. Jeg har høy idrettsfaglig kompetanse, men begrenset spesifikk kompetanse på Downs. Jeg kunne tenke meg å få anbefalt faglitteratur/forskningsartikler som omhandler trening/idrett for personer med Downs.
Anonym
Hei, og takk for spørsmålet.

Jeg har ikke full oversikt over hva som finnes av forskning på området, men det står en del om dette i Regional retningslinje for oppfølging av barn og unge med Downs syndrom.
 
Retningslinje for oppfølging av barn og unge med Down syndrom (oslo-universitetssykehus.no)
 
Personer med Downs syndrom er i risiko for inaktivitet, redusert fysisk form og overvekt, og som for alle andre er i utgangspunktet all aktivitet og trening positivt (minst 60 minutter daglig fysisk aktivitet med fokus på både kondisjon, styrke og balanse/ postural kontroll (forebygge falltendens). En systematisk oversikt viser at trening har effekt på muskelstyrke og balanse, men mer usikkert på cardiovasculær fitness (aerob kapasitet) og kroppssammensetning (BMI). Likevel tenker jeg absolutt kondisjonstrening er viktig! Det konkluderes også med at frekvens, varighet og intensitet ved aktivitet bør økes, men det mangler evidens og erfaring på dosering.
 
De aller fleste med DS har i større eller mindre grad hypoton muskulatur, og følgende hypermobile ledd. Dette påvirker naturlig nok utholdenhet og kvalitet i utførelse av aktivitet.
Det er også relevant å vite om personen har hjertefeil og eventuelle restriksjoner knyttet til dette. Noen personer med DS kan ha instabilitet i mellom de to øverste nakkevirvlene. I sjeldne tilfeller kan dette gi nevrologiske symptomer. Noen få kan også ha instabilitet i hofter, som kan komme til uttrykk gjennom gangvansker eller smerter. Noen kan ha nytte av hjelpemidler i aktivitet, som f.eks tilpasset sykkel eller flytehjelpemidler i vann. Dersom personen har feilstillinger (valgusstilling» i ankler bør det vurderes om det kan være hensiktsmessig med spesialsåler/fotsenger. Motivasjon er avgjørende for å opprettholde aktivitet over tid, så det er viktig å spille på personens egne interesser. Norges Idrettsforbund har god oversikt over ulike paratilbud rundt om i landet. Det er mange eksempler på at personer med DS når langt innenfor sine idretter (svømming, ski, turn, fotball etc).
 
Her er de mest relevante studiene som er oppsummert i retningslinjen.
 
International Journal of Rehabilitation Research (lww.com)
 
Effect of strength and balance training in children with Down’s syndrome: a randomized controlled trial – Sukriti Gupta, Bhamini krishna Rao, SD Kumaran, 2011 (sagepub.com)
 
Identifying the barriers and facilitators to participation in physical activity for children with Down syndrome – Barr – 2011 – Journal of Intellectual Disability Research – Wiley Online Library

Håper dette kan være til hjelp.

Med vennlig hilsen
Brynhild – fagrådsmedlem i Downs Syndrom Norge
Brynhild Solberg – spesialfysioterapeut og fagrådsmedlem DSN

Erfaringssvar

Spør om Downs besvares av både fagfolk og folk med erfaring fra livet med Downs syndrom. Under finner du svar fra de med egen erfaring.

Mor til datter(6) med Downs syndrom svarer:
Jeg vil anbefale å ta kontakt med Valnesfjord helsesportsenter. De har lang erfaring: Vhss.no

Far til sønn (26) med Downs syndrom svarer:

I Bergen anbefaler jeg å kontakte Lars Arve Røssland (larsarve.rossland@gmail.com). Han har vært trener for en gruppe med funksjonshemmede i Gneist idrettslag i en årrekke. Mulig han vet noe/kan hjelpe.

Mor til sønn (13) med Downs syndrom svarer:

Jeg vil tipse om dette seminaret som kan være aktuelt.

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Andre spørsmål

Relaterte temaer