Hjem Spørsmål og svar I hvilken alder inntreffer demens hos personer med Downs syndrom?

I hvilken alder inntreffer demens hos personer med Downs syndrom?

Hei, I hvilken alder inntreffer Demens hos personer med Downs syndrom vs. befolkningen generelt?
Anonym
Hei og takk for spørsmålet.

Demens er en paraplydiagnose for mange ulike demenssykdommer. Alzheimers sykdom er den hyppigste årsaken til demens og er en hjernesykdom som særlig rammer eldre. Alzheimers sykdom er også den demenssykdommen som hyppigst rammer personer med Downs syndrom. Demens inntreffer til forskjellige tider for alle, men økt alder er den største risikoen. Mens demens vanligvis utvikles hos personer over 70 til 80 år, viser forskning at personer med Downs syndrom ofte opplever symptomer så tidlig som i 40- til 50-årsalderen. Risikoen øker markant etter fylte 50 år, noe som er betydelig tidligere enn hos resten av befolkningen.
 
Denne tidlige debut er knyttet til det ekstra kromosomet 21 personer med Downs syndrom har. Hos personer som utvikler Alzheimers sykdom er det påvist en opphopning av spesielle proteiner i hjernen. Dette er såkalte amyloide plakk og nevrofibrillære floker, som vi tror kan ødelegge cellenes evne til å sende signaler og siden føre til at cellene dør. Genet som står for produksjon av dette proteinet er lokalisert på kromosom 21, og med et ekstra kromosom 21 fører det til økt produksjon av proteinet og en opphopning av plakk i sentralnervesystemet.    
 
Forskning viser at nær alle personer med Downs syndrom utvikler slike sykdomsforandringer i hjernen ved 35 til 40 års alder, men ikke alle viser symptomer på demens. Noe man ikke har funnet gode forklaringer på. For personer med Downs syndrom regnes sykdommen nå som en genetisk form for Alzheimers sykdom, og vil komme som en egen diagnosekode i det kommende diagnosesystemet ICD-11.

Behandlingstilbudet kan du lese om her.

Med vennlig hilsen
Frode Kibsgaard Larsen
Nasjonalt senter for aldring og helse
Fagperson fra annen organisasjon

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.