Hjem Fagartikler Catharina skal forske på livskvalitet hos unge voksne med Downs syndrom

Catharina skal forske på livskvalitet hos unge voksne med Downs syndrom

Catharina Pedersen er doktorgradsstipendiat på Høgskolen i Innlandet ved doktorgradsprogrammet for Helse og Velferd. Hun skal forske på livskvalitet hos unge voksne med Downs syndrom. I doktorgradsprosjektet ønsker hun å utforske subjektiv livskvalitet, som handler om livskvalitet ut fra ens egne opplevelser.

Forsker Catharina Pedersen som smiler til kamera
Catharina Pedersen

Hvorfor forske på livskvalitet?

Tema for Catharina sin doktorgrad er selvopplevd livskvalitet hos unge voksne med Downs syndrom. Hun viser til at forskning på livskvalitet er en viktig bidragsyter inn i helsefremmede arbeid som gjøres.

– Livskvalitet har blitt en viktig del av helsepolitikken vår, og vi ser at psykisk helse og trivsel har økt fokus i arbeidet med folkehelse, og da er det viktig å vite hvordan befolkningen har det og hvordan en kan tilrettelegge for et godt liv, sier Catharina.

Hun forteller videre at det er et behov for mer kunnskap og forskning omkring livskvaliteten hos mennesker med Downs syndrom fra deres eget perspektiv, og at det er dette hun ønsker å utforske i sin doktorgrad.

Om Catharina Pedersen

Catharina er doktorgradsstipendiat på Høgskolen i Innlandet ved doktorgradsprogrammet for Helse og Velferd (HELVEL). Hun er utdannet vernepleier og har en mastergrad i Folkehelsevitenskap fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun har i tillegg en del videreutdanninger, slik som spesialpedagogikk og psykisk helse hos utviklingshemmede. Hun har i løpet av sin karriere i arbeidslivet jobbet med mennesker som har hatt ulike behov for bistand i livet sitt, det være seg utviklingshemning, psykisk helse, rus, og arbeid med barn og unge med spesielle behov. Etter endt mastergrad forsto hun at det var forsknings- og utviklingsarbeid hun ønsket å arbeide videre med.

– Når Høgskolen i Innlandet lyste ut en stipendiat stilling som passet utmerket for en med vernepleier faglig bakgrunn, så måtte jeg søke, sier Catharina.

Når hun fikk tilbud om stillingen valgte hun ikke bare å takke ja, men for å ha nærhet til høgskolen og forskningsmiljøet, valgte hun å ta med seg familien og flytte fra Nordre Follo til Innlandet.

– Jeg er meget engasjert i forskningsarbeidet jeg nå skal i gang med, og å flytte nærmere var en naturlig del av prosessen, sier Catharina.

Doktorgradsprosjektet hennes leder hun selv, men med god hjelp av sine to veiledere. I tillegg er hun en del av en forskergruppe på høgskolen som heter Funksjonshemming og deltakelse. Denne forskergruppen har sentrale forskningstemaer som har vært knyttet til funksjonshemmedes rett til deltakelse og bestemmelse i eget liv, samt inkludering på ulike samfunnsarenaer og livsområder. Flere av studiene er knyttet til og inkluderer barn og unge med utviklingshemning. Blant annet en langtidsstudie om oppvekst med Downs syndrom.

– Videre vil jeg også involvere foresatte til unge voksne med Downs syndrom i en spørreundersøkelse, men jeg rekrutterer ikke deltakere til dette ennå, avslutter Catharina.

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Relaterte saker

Relaterte temaer