Barneskole
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om barneskole.
-
Spørsmål og svar
-
Erfaringsartikler
-
Blogg: Personlige erfaringer
-
Podkast
-
Webinar
-
Fagartikler
-
Ressurser for inkluderende opplæring
Alle barn kan lære
Alle barn kan lære, og alle barn lærer på forskjellige måter. I denne podkastepisoden forteller førsteamanuensis Ieva Kuginyte-Arlauskiene om hva det kan være lurt å være oppmerksom på når du har en elev med Downs syndrom i klassen.
Spørsmål og svar
Svar fra mor til datter med Downs syndrom:
Vi har skolestarten i år og mitt beste tips er å starte prosessen tidlig. Da har dere god tid til å få på plass alt som må plass før skolestart, så man slipper å havne «bakpå».
Vi hadde første møte med skolen på høsten året før. Her fikk vi fortelle om Kristine, hvem hun er og hva hun eventuelt ville trenge ved skolestart. Vi fikk tydeliggjort våre forventninger til skolen. Noe som er viktig for oss er at hun skal inkluderes i klassen og ikke tas ut på grupperom. All spes.ped skal foregå i klasserommet. Vi var også veldig tydelige på at hun må ha tilsyn 100% av tiden hun er på skolen/SFO.
Skolen var også med på ansvarsgruppemøtene i barnehagen det siste halve året.
Barnehagen var på besøk til skolen flere ganger både inne og ute. Vi lekte i skolegården med jevne mellomrom i helgene. Vi gjorde skolen til en trygg og god plass å være.
I oppstart hadde Kristine med seg støttepedagogen fra barnehagen. Hun var med noen timer hver dag i 14 dager da Kristine startet SFO i august. Det var gull!
I starten må man være ganske tett på. Man må informere og følge hele tiden. Det er dessverre ikke sånn at dette alltid går av seg selv. Skolene er ikke alltid like flinke til å følge opp elever med særskilte behov, men her er selvfølgelig variasjonene store.
Vi har veldig god og positiv erfaring med skolen, og det tror jeg handler mye om den gode kommunikasjonen vi har bygget. Kristine stortrives og gleder seg til hver ny dag.
Masse lykke til!
Les flere råd fra andre foreldre her: Råd fra andre foreldre om skolestart? – Downs Syndrom Norge (dekodes.no)
Svar fra Karianne Hjørnevik Nes – pedagog og veileder i Karlstadmodellen, fagrådsmedlem DSN:
Prinsipielt synes jeg det er viktig å presisere at det er lærer som er pedagog som har ansvaret for opplæringen og læringsmateriell for eleven. Den nye opplæringsloven har fjernet mulighet for dispensasjon for dette kravet. Men fagarbeidere kan ha ansvar som personlig assistanse.
Det er ganske omfattende spørsmål og de fleste svarene finner du i veilederen for inkluderende opplæring og i Inspirasjons- og metodeheftetkapittel 2 om strukturer for likeverdig opplæring og kapittel 4 om ordkort og Book creator.
Erfaringsartikler
Blogg: Personlige erfaringer
Podkast
Webinar
Fagartikler
Ressurser for inkluderende opplæring
Veileder for inkluderende opplæring for elever med Downs syndrom
Fagrådet vårt har laget en veileder for inkluderende opplæring. Veilederen har som mål å forbedre utdanningsmulighetene til barn og unge med Downs syndrom. Veilederen skal bidra til å sikre alle sin rett til likeverdig og inkluderende opplæring og fremme mulighetene for livslang læring.
Film om inkluderende opplæring
Etter tre år med hardt arbeid på ungdomsskolen fikk Sanna bestått vitnemål for grunnskolen. I filmen «Sannas vei til vitnemålet – En historie om inkluderende og likeverdig opplæring» forteller Sanna, lærere, rektor, audiopedagog og foreldrene til Sanna hvordan de har jobbet for å få til inkluderende og likeverdig opplæring.
Inspirasjons- og metodehefte
Det er utviklet et inspirasjons- og metodehefte som er bygget på erfaringer gjort i løpet av 3 år på Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad. Metodeheftet er også basert på kunnskap som formidles i veileder for inkluderende opplæring for barn og unge med Downs syndrom.
Podkast om inkluderende opplæring
Vi har laget podkast om inkluderende opplæring. Søk etter «Snakk om Downs» i din podkastspiller eller følg lenken under.
Flygeblader om inkluderende opplæring
Her finner du flygeblad om inkluderende opplæring. Disse kan deles med skoler og andre det kan være relevant for.
Relaterte temaer
Ungdomsskole
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å gå på ungdomsskole når man har Downs syndrom.
Foreldre og foresatte
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være forelder eller foresatt til et barn eller en voksen med Downs syndrom.
Bidra med din kunnskap
Denne nettsiden er til for å dele kunnskap, erfaringer og innsikt, og vi trenger din hjelp for å gjøre den enda mer kunnskapsrik og verdifull.