Emily er HELT MED i jobb på Forum Scandic Hotell
Du har kanskje sett innslaget på Dagsrevyen av Emily som jobber på Forum Scandic hotell? Emily har Downs syndrom og har landet drømmejobben i hotellets restaurant. Ikke bare servere hun frokost til hotellgjestene, men i mars fikk hun også selveste statsministeren på lunsjbesøk for å snakke mer om viktigheten av å få funksjonshemmede ut i arbeid. Akkurat som Emily.
Tekst: Julia Edin
Kilder: Jarle Eknes ved Helt Med, Anne Lise Riedel og Emily Riedel
Foto: Jarle Eknes
En vanlig jobb, i en vanlig bedrift
–Vi er opptatt av at det skal være et bredt spekter med jobbmuligheter også for personer med funksjonshemninger, sier Jarle Eknes, daglig leder i HELT MED.
HELT MED er organisasjonen som koblet Scandic Hotell med Emily og som tilbyr ordinære arbeidsplasser over store dele av landet til personer som ellers kan ha det vanskelig med å få en vanlig jobb, i en vanlig bedrift.
Eknes jobber med gode levekår for personer med utviklingshemninger gjennom Stiftelsen SOR, som ble etablert allerede i 1951. –Da jeg vokste opp var det helt vanlig at utviklingshemmede jobbet i butikk, på lager, på kaien eller på andre ordinære arbeidsplasser, men dette stoppet helt opp, forteller han. –Og vi i Stiftelsen SOR klarte ikke å sitte stille å se på at denne gruppen falt utenfor alle former for arbeid.
De så til Danmark der 1700 personer med utviklingshemninger var kommet i arbeid de siste årene og ønsket å gjøre noe tilsvarende her. Det ble til HELT MED som i dag er etablert i 8 fylker.
I løpet av 2019 har de som mål å nå 4 fylker til.
–Når man møter personer med utviklingshemming på butikken, hoteller eller på kafeen så vil dette bidra til normalisering og et mer inkluderende samfunn, sier Eknes, som er daglig leder i Stiftelsen SOR og HELT MED.
Å søke jobb – en lærerik prosess
–Emily hadde tidligere jobbet noen år på Attende, en fantastisk VTA-bedrift her i Stavanger, sier Anne Lise Riedel, mor til Emily. VTA står for varig tilrettelaget arbeidsplass i en skjermet virksomhet.
–Hun har fått svært verdifull erfaring der og uten den hadde jeg ikke våget å la henne søke på jobben hos Scandic. Hos Attende jobbet Emily i kantinen og trivdes godt. –Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig slike VTA-arbeidsplasser er for å gi trygghet, erfaring og mulighet til gå videre derfra og ut i andre jobber, legger Anne Lise til.
De så annonsen til HELT MED da de var på sommerferie og fant raskt ut at det bare var å kaste seg rundt og søke. De gikk på biblioteket i Grimstad og satt der da de sammen fylte ut søknaden. –Jeg tenkte at selve prosessen ville være lærerik enten hun fikk jobb eller ikke, forteller den stolte moren.
Etter ferien ble hun innkalt til samtale og intervju med både HELT MED og hotellet og de fant fort ut hvordan de kunne tilpasse stillingen etter Emily sine ønsker og ferdigheter. –Jeg var redd før jeg begynte, sier Emily, –men jeg prøvde meg i jobben noen uker og det hjalp. Mamma sa at du lærer av å prøve og det er også verdifullt.
Valgmuligheter i arbeidslivet
–En person med Down syndrom kan ha det fantastisk på et arbeidssenter eller i en varig tilrettelagt arbeidsplass i skjermet virksomhet (VTA-S), mens en annen kan bli frustrert fordi de ikke trives eller ønsker andre utfordringer. Det er de som ønsker noe annet, de som har vært et sted lenge og ønsker å bytte arbeidsplass, eller de som ikke får plass på VTA eller arbeidssenteret; det er disse menneskene vi ønsker å tilby noe annet. Vi ønsker at de skal ha valgmuligheter i sitt arbeidsliv på lik linje med andre, sier Jarle Eknes.
HELT MED utlyser stillinger gjennom samarbeidsbedrifter og de svært nøye på hvor de etablerer nye arbeidsplasser. –Vi skal være helt trygge på at det er et godt arbeidsmiljø og at det er orden i saker og ting før vi gir de lov til å ansette noen med en utviklingshemming, sier Eknes. –Det skal også være gode faddere som har de rette egenskapene og en god sosial posisjon i organisasjonen, slik at det blir en reel inkludering i bedriften.
–Min arbeidshverdag er sånn at jeg tar heisen opp til 21. etasje på Scandic Forum, forteller Emily stolt. –Jeg lager smoothie, serverer kaffe, jeg hjelper folk å finne fram hvor ting er under frokosten, jeg rydder av bord når folk har gått og jeg prater med gjestene. Av og til hjelper jeg til å dekke på til arrangementer, forteller Emily. –De jeg jobber sammen med er hyggelige. Vi har blitt gode venner. Noen snakker jeg engelsk med for jeg er halvt norsk og halvt amerikansk, for faren min kommer fra USA.
–Vi tar jo utgangspunkt i folk sine ønsker. Det er utrolig viktig at de er motivert til jobben og samtidig også at arbeidsstedet ønsker dem – på den måten blir det en god match, sier Eknes som har fulgt både Emily og Scandic og ser at det fungerer bra.
Tror ikke de kan få jobb
Eknes kan fortelle at de ofte møter personer med utviklingshemminger som ikke selv vet, eller tror, at de kan være en resurs i arbeidslivet. Da tar HELT MED det som en utfordring: de inviterer til en samtale for å bli bedre kjent, der de snakker om alt personen ønsker, drømmer om og kan. På den måten kan de bygge opp både motivasjon og selvtillit til å prøve seg i arbeid når den rette stillingen dukker opp.
– Vi har hatt forbausende få søkere med Downs syndrom så langt, utbryter Eknes på spørsmål om det er mange som ønsker å komme ut i arbeidet. –Det vil vi svært gjerne gjøre noe med. Han oppfordrer alle som ønsker å komme i en ordinær jobb om å følge med på de utlyste stillingene på HELT MED eller ta kontakt for en prat slik at man vet om hverandre når en passende stilling dukker opp.
Det er verdt å prøve!
Emily er kommet godt i gang med jobben på hotellet og hun trives. Etter fire ukers prøveperiode ble hun tilbudt fast ansettelse. Hun beholder sin uføretrygd, men får i tillegg lønn tilsvarende 20 % av sammenlignbar tariff. Hun har også fått mange gode tilbakemeldinger etter å ha vært med på TV-innslaget på NRK sammen med statsministeren og er stolt av å kunne vise frem arbeidsplassen sin. Møte mellom Emily og statsminsteren har tydeligvis gjort inntrykk også hos Erna Solberg som også valgte å snakke om Emily under Høyres landsmøte i mars 2019. Se video her.
–Det er verdt å prøve, sier Emily avslutningsvis på spørsmål om hva hun vil si til de som kanskje er litt redde for å ta kontakt med HELT MED eller å få arbeid i en ordinær bedrift. –Jeg vil også si at direktør Ulrika Larson og restaurantsjef Dimitar Sjofev på Scandic Forum er en flotte sjefer og jeg er takknemlig for å være en del av teamet.
Vil du vite mer om arbeid og HELT MED?
- Les mer på HELT MED sine nettsider
- Følg HELT MED på Facebook
Vi trenger deg som medlem!
Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.
Relevante saker
Extra – en film om berøringsangst og synlighet
I filmen Extra møter vi Ida og Astrid. Ida prøver å forklare sin streite venn om traumet etter skytingen på London Pub, og han klarer ikke helt å si de rette tingene. Og Ida klarer heller ikke helt å si de rette tingene til og om søsteren sin Astrid, som har Downs syndrom.
Emilie – en jordnær diva!
Emilie, som drømte om å bli trommeslager, besøkte Folkehøgskolen sammen med pappa før oppstart. Det var første gang noen sa rett ut at de hadde bruk for Emilie.
Voksenlivet
Vi snakker om voksenlivet med Downs syndrom. Vi snakker om hva vi liker å gjøre, hva som gjør oss glad, lykkelig, trist og sint.
Relaterte temasider
Bolig
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om tema tilknyttet sin personlige bosituasjon når man har Downs syndrom.
Folkehøgskole og høyere utdanning
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å gå på folkehøgskole eller ta høyere utdanning på høgskole eller universitet når man har Downs syndrom.
Voksen
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om det å være voksen med Downs syndrom.