Hjem Fagartikler Amming – noen konkrete tips når barnet har Downs syndrom

Amming – noen konkrete tips når barnet har Downs syndrom

kvinne som ammer baby

Amming kan være utfordrende for alle barn, også barn med Downs syndrom. Noen utfordringer er spesifikt knyttet til Downs syndrom, andre ikke.

Artikkelen er skrevet av jordmor Åse Gilleberg i 2018.

For mer informasjon om Downs syndrom og amming, sjekk ut ammehjelpen.no


Elisabeth Tufte, ammeveileder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, sier at amming må læres på lik linje med andre ferdigheter. Skal du lære å sykle, må du regne med at du faller de første gangene du prøver. Men så øver du mer, og klarer det. Det er heller ikke uvanlig å støte på problemer når du skal lære å amme. Og selv om det er forskjell på startvansker og større ammekomplikasjoner, handler løsningen ofte om det samme – god og riktig veiledning.

På nettet vil du finne mye stoff om hvor vanskelig amming kommer til å bli. Hos helsepersonell har det også oppstått en ”myte” om at barn med Down syndrom har store problemer med amming.  Det trenger ikke være slik for ditt barn.

Når du har fått ditt nyfødte barn, legg det til brystet og se hva som skjer. Kanskje suger barnet fint fra først stund? Utfordringer som kan dukke opp er individuelle, men ofte ikke noe nytt for helsepersonell. Be om råd.

Noen konkrete tips

Har barnet ditt lav spenning i muskulaturen, som ofte kjennetegner barn med down syndrom, kan amming være vanskelig.

Tips:

  • Støtt opp under brystet, slik at barnet for riktig sugetak. Ballerinahånd, hvor du holder brystet i hånden din, så brystknoppen støttes av tommel og pekefinger, på den måten vil du kunne støtte barnets kjeve – og kinnmuskulatur under ammingen.
  • Tilstrebe god melkestrøm slik at barnet får lett tak i melken. Her kan du stimulere før du legger barnet til brystet slik at utdrivningen allerede er i gang når du legger til. Du kan også legge et forsiktig press på brystet under ammingen for å forsterke melkestrømmen.
  • Sørg for at barnet får nok av brystet inn i munnen.
  • Få hjelp av en som kan det, og jobb målrettet.
  • Frustrasjon er naturlig. Ta pauser. Det er ingen krise om barnet får erstatning ved behov i øvingsperioden. Det vil ikke ødelegge for ammingen.

Hjertefeil

Om barnet ditt er født med hjertefeil, kan det være mer sugesvakt enn vanlig. Har barnet ingen eller få symptomer på hjertefeilen, trenger ikke ammingen å by på noe problemer.

Barn som er påvirket av sin hjertefeil, forbruker mer kalorier enn et friskt barn , og trenger derfor ekstra næring. Dette klargjøres i samarbeid med lege og ernæringsfysiolog.

Legg det til brystet, men om barnet blir sliten, vil det slutte å suge.

Det er viktig å legge barnet til likevel, både for melkeproduksjonen , men også fordi amming og nærheten rundt det kan gi mange fordeler.

Født for tidlig

Barn med Down syndrom har en tendens til å bli født noe for tidlig. Om barnet ditt er prematurt vil dette ofte gjøre at det er litt sugesvakt på grunn av at den er litt liten. Da kan det hende dere må benytte andre alternativer fram til barnet er blitt litt større. Legg  barnet til brystet likevel. Den vil etter hvert bli mer sugesterk og ammingen vil kunne komme gradvis.

Hvorfor amme?

Det er mange fordeler med å amme. Morsmelk inneholder blant annet antistoffer som vil beskytte babyen fra sykdommer og kunne gjøre den sterk.

  • Hud til hud er godt for både mor og barn, men det regulerer også temperaturen til babyen. Om babyen er for varm, vil din kroppstemperatur falle litt slik at babyen får normal temperatur, og vis a versa om den er kald.
  • Amming stimulerer munn – og tungemuskulatur, noe som kan ha betydning for barnets mimikk og språkutvikling.
  • Melken inneholder antistoffer
  • Hud mot hud
  • Temperatur regulering/blodsukker
  • Tilknytning – handler om å overleve
  • Når et barn blir født, kan det ikke klare seg på egen hånd. Det er helt avhengig av omsorg. For at en baby skal kjenne seg trygg, trenger den nærhet, kjærlighet og noen som passer på at den får oppfylt sine grunnleggende behov for søvn, mat, varme og bleieskift.
  • Stimulerer til melkeproduksjon
  • Forebygge overvekt

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Relaterte saker

Relaterte temaer