Til dere som akkurat har fått et barn med Downs syndrom – fra jordmor Åse Gilleberg
Skrevet av jordmor Åse Gilleberg i 2018
Gratulerer som forelder!
Som nybakt forelder til et barn med Downs syndrom har du helt sikkert mange tanker og følelser som du kanskje ikke forventet å få, både gode og såre. Det skal du ikke ha dårlig samvittighet for.
Å få barn er en overveldende opplevelse. I tillegg har du nå fått en beskjed du kanskje ikke var helt forberedt på.
Mange får en sorgreaksjon over at ting ikke ble som ”planlagt”. Hvorfor fikk akkurat mitt barn Downs syndrom? Gjorde jeg noe galt? Andre føler skam. Hvordan vil omgivelsene reagere? Vil folk gratulere meg?
Dette er noen av spørsmålene som foreldre har fortalt de har stilt seg selv etter de har fått et barn som var litt annerledes enn de hadde tenk.
Barsel
Som nybakt forelder, og spesielt for mor, skjer det mye i kroppen den første tiden etter fødselen. Ammingen skal på plass, renselsen av livmoren er i gang. Man er ofte litt mørbanket av selve fødselsarbeidet. Og det er masse hormoner i sving, som du helt sikkert vil kjenne på godt og vondt.
Et nytt barn i familien er spennende. Når barnet er født med Downs syndrom, er det lett å la de andre nevnte tingene komme i kulissene, men ikke glem at du er i barsel, selv om du nå også har fått en ekstra ting å tenke på. Alle nyfødte har de samme behovene for nærhet og trygghet.
Hva skjer de første dagene?
Barn med Downs har større risiko for å ha problemer med stoffskifte, hjerte, øyne/ører eller tarm. Det vil derfor bli utført en del undersøkelser av barnet den første tiden. Helsetilstanden blir nøye kartlagt slik at barnet kan få best mulig behandling og hjelp.
Allerede i løpet av de første dagene vil det bli tatt blodprøver, kromosonprøver og ultralyd av hjertet. Det vil også bli gitt en vurdering av fysioterapeut og barnelege.
Også etter at dere har reist hjem, vil dere få innkallelser til forskjellige undersøkelser.
Det første året
Barnet vil bli tett oppfulgt det første året, og foreldre vil møte mange fagfolk og andre foreldre i samme situasjon.
En del foreldre har fortalt at de opplever alle disse undersøkelsene, eller fokuset på de, som noe negativt. Disse undersøkelsen blir ikke utført for å «finne» feil hos barnet ditt, men for å kunne tilrettelegge og å hjelpe på best mulig måte.
Oppfølging på helsestasjonen vil gå som vanlig, og barnet blir fulgt opp der som alle andre.
Vi trenger deg som medlem!
Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.
Relaterte saker
Marie om å bli mamma
I denne episoden møter vi Marie Haavik. Sønnen hennes – Einar – er 16 år og har Downs syndrom. Hør Marie snakke om sine egne opplevelser knyttet til det å få et barn med Downs syndrom.
En fars tanker – Vi må prate ærlig om livet
Vi opplevde at legen ikke godtok svaret vårt om at vi ville beholde barnet, selv etter at vi hadde gjentatt det tre ganger. Til svar ba hun oss om å «google og tenke på det».
Relaterte temaer
Baby
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om det første året med Downs syndrom.
Tilleggsdiagnoser
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om tilleggsdiagnoser når man har Downs syndrom.