Publisert spørsmål og svar innlegg: Hvordan motivere en tenåring med Downs syndrom?
Ditt spørsmål
Hei 🙂
jeg jobber med ungdom med downs syndrom 15 år på en avlasningsted,
flott person på alle måter , men akkurat blitt 15 år. jeg / vi trenger veilednig i å motivere brukeren i hverdagen , denne liker veldig godt å se film /spille på pc ol enn det å være i aktivitet .
jeg og mine kollegar ser etter ett kurs i motivasjon til ungdom med downs .y
ved at det er en gulerot i enden av noe.
brukeren er i puberten også , men spes den motivasjons biten følger jeg trenger for å gjøre min jobb bra med denne personen.
finnes det kurs viken område eller nett?
-
Hei
Tusen takk for at du sendte inn det aller første spørsmålet i denne tjenesten – moro for oss å se av det funker.
Jeg skal høre med fagrådet og komme tilbake til deg.
Vennlig hilsen
Ingrid Marvin
Daglig leder
Downs Syndrom Norge -
Her er svar fra psykologen i fagrådet til Downs Syndrom Norge, Marie Haavik:
Hei
Takk for spennende spørsmål.
Jeg kjenner ikke til noen spesifikke kurs angående motivasjon for personer med Downs syndrom, men det betyr ikke nødvendigvis at de ikke eksisterer. Det kan være lurt å kontakte habiliteringstjenesten for eventuell informasjon om slike tilbud.
Når det gjelder motivasjon, er det utfordrende å gi konkrete råd uten detaljert kjennskap til hva som ønskes oppnådd. Er målet å øke aktivitetsnivået? I så fall er det viktig å definere hva slags aktiviteter det er snakk om, og hvorfor det er viktig å utføre dem.
Generelt sett er det viktig å gi grundig forklaring, helst visuelt hvis mulig, om hva som forventes av personen og hvorfor det er viktig. Å tydeliggjøre sekvensen av handlinger – først dette, så dette, og til slutt dette – kan være nyttig. Det kan også være til hjelp å knytte en positiv belønning eller noe morsomt til slutt i sekvensen.
Jeg tror nøkkelordene her er oversikt, kontroll og medbestemmelse. Å gi personen en følelse av kontroll over situasjonen og muligheten til å ta valg kan øke motivasjonen betydelig.
Det er også viktig å huske at det kan være utfordrende å motivere ungdommer generelt, både med og uten syndrom. Det kan være lurt å ta hensyn til individuelle forskjeller og tilpasse tilnærmingen deretter.
Vennlig hilsen
Marie Haavik
Still et oppfølgingsspørsmål