Hjem Nyheter Arkiv for nyheter Marteprisen 2019: –Det handler om å finne sin vei frem til målet!

Marteprisen 2019: –Det handler om å finne sin vei frem til målet!



På verdensdagen for Down syndrom, den 21/3-2019, mottok Lars Monsen Marteprisen for sin innsats som programleder i «Ingen grenser». Han bidrar til å syngliggjøre mangfoldet i samfunnet og vise hva som er mulig for den enkelte.

Tekst: Julia Edin, redaktør for for NNDS
Kilder: Lars Monsen og Marte Wexelsen Goksøyr.
Foto: Julia Edin
Video: Karianne Hjørnevik Nes

Utdeling foran Stortinget
Vårsola skinner på en stor gruppe mennesker som har samlet seg utenfor Stortinget for å være med på feiringen av verdensdagen for Down syndrom, og for å se overrekkelsen av årets Martepris.

Prisen deles ut i regi av Norsk Nettverk for Down syndrom (NNDS) og i fjor gikk den til Ingrid Bjørnov for hennes arbeid med Dagsverk for Downs. I år er det Lars Monsen som nå står i sola sammen med Marte Wexelsen Goksøyr.

Marte er styremedlem i NNDS. Hun er også skuespiller, forfatter og foredragsholder og har en sterk stemme i samfunnsdebatten. Prisen hun skal dele ut er oppkalt etter henne selv. Bysten hun overrekker er av henne som liten, laget av kunstner og mamma Kjersti Wexelsen Goksøyr.

Bysten er laget av kunstner Kjersti Wexelsen Goksøyr.

­Verdig mottaker
–Det er en ære å tildele Marteprisen for andre gang, sier Marte i mikrofonen til forsamlingen av både presse, politikere, familie, venner og tilfeldig forbipasserende. ­–Denne gangen går prisen til en verdig person i mine øyne, som har vist hva personer med funksjonshemminger får til med viljestyrke. Ved å vise hva de kan, ved å gjøre det umulige mulig.

Målet med Marteprisen er at den skal deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningsskapende arbeid for mennesker med Down syndrom, synliggjøre mangfold og vise hva som er mulig for alle. 

–Jeg må følge hjertet mitt, jeg er blod-fan av deg, sier Marte til Lars Monsen før hun overrekker bysten og får en god klem. Han løfter den flotte skulpturen over hodet og jubler stolt.

–For meg har det alltid vært viktig å sette fokus på at vi alle er like, sier Monsen og refererer til programmet Ingen Grenser som ble vist på NRK med Monsen som ekspedisjonsleder i 2010 og 2011. –Uansett hvilke funksjonshemninger du har så klarer du alt, og det viste vi gjennom serien. Det handler bare om å finne sin vei frem til målet og å legge målet på et riktig nivå. Man må ta seg god tid og være litt smart.

Det er mange som ønsker en selfie med både Marte og Lars denne dagen. Men mellom alle bildene får vi i Oppsiden sneket inn noen spørsmål:

Hva skal du gjøre med prisen?
–Den vil jeg sette på et sted der jeg får øye på den innimellom og husker betydningen av den, sier Monsen.

Har du noen tips til hvordan man kan komme seg ut?
–Ja, det handler om å bruke nærområdet. Det er ikke noen vits i å gå over bekken etter vann, men gå til den nærmeste skogkanten. Marte nikker samtykkende og forteller at det har blitt noen runder på ski i vinter. Hun legger til at det kanskje blir noen gåturer nå som våren kommer også.

Ingrid Bronken Hauge

–Er det håp om en ny sesong av Ingen grenser? Eventuelt en kombinasjon også med hundene?
–Akkurat nå er det ikke på blokka, sier Monsen. –Ingen Grenser-konseptet er nå eid av TV2, men man skal aldri si aldri. Dyr er også kjempe viktig, legger han til før han henvender seg til Marte og spør: –Har du dyr?
–Nei, men jeg er oppvokst med hund, sier Marte.
–Da vet du at det er mye glede i en hund, sier Monsen som selv har hundespann. –Den er alltid positiv og alltid lojal.

En hund kan være en god motivasjon til å komme seg ut i naturen og ikke minst en god turvenn. Så hvem vet: kanskje kan Marteprisen inspirere til en ny variant av Ingen Grenser med hundespann i fremtiden?

–Kom deg ut i naturen og ikke vær redd for å være deg selv, avslutter Marte før flere fotografer og journalister vil ha bilder av de to.

Fakta om Marteprisen:
Marteprisen ble opprettet og delt ut av NNDS for første gang i 2018. Initiativtager til Marte prisen var Marte Wexelsen Goksøyr. Den første prismottageren var Ingrid Bjørnov for etableringen av Dagsverk for Downs. Marteprisen deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom, synliggjør mangfold og viser hva som er mulig for alle.