Downs syndrom – hvilke tilleggsutfordringer kan syndromet gi?
Hei. Kan dere gi meg en kort og overordnet beskrivelse av hvilke tilleggsutfordringer mennesker med Downs syndrom kan ha? Jeg er arbeidsgiver som vurderer å ansette en praktikant med Downs syndrom. Mvh arbeidsgiver.
Downs syndrom (trisomi 21) er en medfødt genetisk tilstand som oppstår når en person har et ekstra kromosom 21. Tilstanden vil i de fleste tilfeller medføre utviklingshemming, men man ser stor individuell variasjon når det kommer til kognitive, sosiale, emosjonelle og fysiske evner.
Downs syndrom innebærer en økt risiko for flere andre tilstander, som medfødt hjertefeil, forsinket motorisk utvikling, ulike former for syn- og hørselsvansker og utfordringer knyttet til tale, språk og kommunikasjon. Utfordringene kan ofte være sammensatte. For eksempel kan tale-, språk- og kommunikasjonsvansker være relatert til hørselsproblemer, forsinket motorisk utvikling og andre faktorer som kognisjon og eksekutive funksjoner. Dette innebærer behov for en helhetlig tilnærming og tilrettelegging av både det fysiske og sosiale miljøet.
Språkutfordringer og kognitive vansker er sentrale aspekter av Downs syndrom som kan påvirke en persons evne til å kommunisere, lære og delta aktivt i samfunnet. Mennesker med Downs syndrom kan trenge mer tid og støtte i form av alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) for å utvikle nye ferdigheter, og kan trenge mer tid og støtte til etablere samspill og kommunisere med omverdenen.
Til tross for dette har mennesker med Downs syndrom unike egenskaper, talenter og et betydelig potensial. Gjennom hensiktsmessig tilrettelegging, støtte og inkludering i samfunnet, har de muligheten til å leve meningsfylte og berikende liv med god livskvalitet, og bidra positivt i samfunnet.
Mennesker med Downs syndrom er ansett som lojale og stabile ansatte, når de blir gitt grundig og tydelig opplæring i yrket de skal utføre.
Det kan også være relevant å nevne at en undersøkelse gjort av mckinsey.com viser at inkluderende arbeidsliv har en sammenheng med positive målinger for ledelse, kundetilfredshet, motivasjon, kultur og klima.
Les mer her: Viktigheten av stabilt og meningsfullt arbeid for mennesker med utviklingshemming – Downs Syndrom Norge (dekodes.no)
Vennlig hilsen
Downs syndrom Norge
v/ Elias Lundereng (sykepleier og PHD-student)
Ieva Kuginyte-Arlauskiene (Førsteamanuensis i pedagogikk og fagrådsmedlem DSN)
Send inn ditt erfaringssvar
Vi vil gjerne høre dine erfaringer. Send oss dine erfaringer rundt dette spørsmålet.
"*" obligatorisk felt
Vi trenger deg som medlem!
Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.
Relaterte saker
Viktigheten av stabilt og meningsfullt arbeid for mennesker med utviklingshemming
Bred forskning viser at arbeidslivstilknytning for mennesker med utviklingshemming er viktig, både på et individuelt nivå og i et samfunnsøkonomisk perspektiv.
Intervju: Tonje har drømmejobben som frokostvertinne
Sommeren 2021 tok Tonje, med hjelp av Fossheim, kontakt med hotelldirektør Sara Jensen på Quality Hotel Hasle Linie med spørsmål om de hadde en ledig jobb som frokostvertinne.
Jon Aron har drømmejobben på Hotell Clarion!
Jon Aron Johnsen (38) jobber som medarbeider på Hotell Clarion Tollboden i Drammen, en jobb han mestrer godt og som har gitt han et fantastisk nytt liv.
Relaterte temaer
Jobb
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om jobb og arbeidsliv når man er voksen og har Downs syndrom.
Voksen
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om det å være voksen med Downs syndrom.
Jeg vil også ha jobb og bidra i samfunnet!
Jeg heter Petter Baumann Haavik og er 17 år. Og jeg har en høne å plukke med deg, Erna. For jeg vil også ha jobb og bidra i samfunnet. Og der har jeg hørt at det offentlige er de som ansetter minst utviklingshemmede.