Hjem Spørsmål og svar Er aldringsprosessen annerledes hos en person med Downs syndrom enn hos andre?

Er aldringsprosessen annerledes hos en person med Downs syndrom enn hos andre?

Hei, Er aldringsprosessen annerledes hos en person med Downs syndrom enn hos andre?
Anonym
Hei og takk for spørsmålet.

Aldringsprosessen skiller seg noe fra befolkningen. Mye skyldes genetiske årsaker som fører til en tidligere aldringsprosess. Mennesker med Downs syndrom har en ekstra kopi av kromosom 21. Flere gener på kromosom 21 er knyttet til aldringsprosesser, både generelt og i forbindelse med personer med Downs syndrom. Det kan være årsaker som fører til at kroppen bygger opp skadelige stoffer, kalt frie radikaler,   som kroppen ikke klarer å kvitte seg med og som fører til skader på cellene (oksidativt stress), cellenes reparasjonsevne reduseres (nedsatt DNA-reparasjonsevne), reduksjon av cellenes energi (mitokondriell dysfunksjon), og opphopning av proteiner som skader hjernen og forstyrrer hvordan hjernens celler kommuniserer med hverandre (amyloid-beta akkumulering). Dette kan føre til for tidlig aldring og sykdommer, som Alzheimer sykdom, som ofte rammer personer med Downs syndrom tidligere enn i befolkningen generelt.
 
Dette er genetiske faktorer som kan forklare noe av hvordan det ekstra kromosom 21 kan føre til at aldringsprosessen akselerer hos personer med Downs syndrom. Men genetikken er ikke hele forklaringen og livsforløpet med oppvekst og livshendelser, sosial støtte, livsstil som kosthold og fysisk aktivitet, miljø, psykologiske faktorer som stress og søvn, somatisk og psykisk helse, hormonelle endringer og immunsystemets svekkelse er andre viktige faktorer som påvirker et aldringsforløp. 
 
Du kan lese mer om aldring og utviklingshemming på Aldring og helses nettsider: Utviklingshemming og aldring – Nasjonalt senter for aldring og helse

Med vennlig hilsen
Frode Kibsgaard Larsen
Nasjonalt senter for aldring og helse
Fagperson fra annen organisasjon

Send inn ditt erfaringssvar

Vi vil gjerne høre dine erfaringer. Send oss dine erfaringer rundt dette spørsmålet.

"*" obligatorisk felt

Send inn ditt erfaringssvar på spørsmålet her. Skriv svaret så anonymisert som mulig. Vi vil publisere svaret ditt etter kapasitet og etter gjennomgang av redaktør: Svaret ditt vil i størst mulig grad bli anonymisert, og vi forbeholder oss retten til å ikke publisere upassende eller støtende innlegg.
Gjør et valg i nedtrekksmenyen hvis du ønsker: Det kan være nyttig for de som leser erfaringssvarene å vite noe om hvem som har disse erfaringene.
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.