Hjem Spørsmål og svar Hva er annerledes med motorisk utvikling?

Hva er annerledes med motorisk utvikling?

Hei,
Hva er annerledes med motorikken til en person med Downs syndrom? Påvirker det om man kan sykle? 
Anonym
Alle barn utvikler seg motorisk i ulikt tempo, og hos barn med Downs syndrom er normalvariasjonsområdet stort. Det er derfor viktig å ikke sammenlignet sitt eget barns utvikling med andre barn.

Det er noen typiske trekk i den motoriske utviklingen hos barn med Downs syndrom. Den grovmotoriske utviklingen følger samme mønster som hos barn med typisk utvikling, men de aller fleste barn med Down syndrom har forsinket motoriske utvikling. Barn med Down syndrom har nesten alltid varierende grad av hypoton muskulatur (nedsatt spenst i muskulaturen). Samtidig kan sener og leddbånd være slakkere enn det som er normalt, noe som gir hypermobile (økt bevegelighet i) ledd. Dette påvirker den motoriske utviklingen, slik at barn med Down syndrom ofte bruker lengre tid på å nå ulike motoriske milepæler sammenlignet med jevnaldrende.

Alle barn med Downs syndrom lærer seg å gå, men det tar lengre tid. Min erfaring er at mange barn går selvstendig mellom 2-3 årsalder.  Mange barn med Downs syndrom lærer seg å sykle og kan ha stor glede av det. Det er ofte behov for en tilpasset sykkel for å lære seg å sykle, og mange trenger det opp i gjennom barndommen. Sykkel kan prøves ut og søkes gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Noen foretrekker å sykle på balansesykkel/ løpesykkel. 
 
Brynhild Haugen Solberg, spesialfysioterapeut, Habiliteringstjenesten i Sykehuset Innlandet 

Kilder:  
Klausen C.H. og Karlsen LB (2021); Downs syndrom – de første årene 
Brynhild Solberg – spesialfysioterapeut og fagrådsmedlem DSN

Erfaringssvar

«Spør om Downs» besvares av både fagfolk og folk med erfaring fra livet med Downs syndrom. Under finner du svar fra de med egen erfaring.

Far til sønn med Downs syndrom svarer:

Når det gjelder sykling har min sønn med Downs (nå 26 år) syklet siden han var ca ca 6-8 år gammel. Noen erfaringer: Han begynte med liten barnesykkel med støttehjul; deretter litt større også med støttehjul. Han ble hurtig fortrolig med dette. Etterhvert ble det større sykkel uten støttehjul, og i dag sykler han på voksen sykkel helt alene. Ikke kjøp sykkel med for mange gear i begynnelsen! Det er viktig at barnet følges opp/passes på de første årene/i begynnelsen slik at vedkommende ikke faller og på denne måten kan bli skremt/redd og ikke vil prøve mer. For min sønn har dette vært et greit løp, og så lenge han har sett at han mestrer dette, har han villet fortsette. Viktig å prøve å få barnet til å forstå dette med trafikk og å holde lav fart. Har også vært viktig at sykkelen ikke er større enn at vedkommende klarer å nå ned til bakken med føttene når det stoppes opp. Det gir trygghet. Vet også at NAV Hjelpemiddelhuset kan låne ut sykler med tre hjul i forskjellige størrelser (både med og uten batteripakke). Har sett andre prøve dette uten suksess, da disse ofte er store og tunge og litt vanskelig å håndtere; men igjen dette vil være svært individuelt sett opp mot motorikk og mestringsnivå.»

Far til sønn med Downs syndrom.

Frøkna vår ble 2 år i sommer, så ikke noe særlig erfaring med spesifikke aktiviteter enda. Men vi fikk tidlig anbefalt svømming av fysio for motorisk utvikling/trening. Ellers har vi hatt fysio 1 gang pr. uke frem til hun var ca. 1,5 år. Da ble det redusert til annenhver uke. De ansatte i barnehagen får opplæring/veiledning av fysio for å sikre progresjon i motorisk utvikling, i tillegg til at fysio har økter med frøkna. Frøkna vår har stabil og god utvikling, men sammenlignet med jevnaldrende i barnehagen så ser man forskjell. Frøkna vår kunne ikke sitte selv da hun startet i barnehagen, ålte seg for å komme seg rundt i rommet, og hun kan fortsatt ikke gå enda, men hun er på god vei! Ellers har en utfordring for oss vært energiøkonomisering (hun bruker mer krefter enn typiske barn for å gjennomføre ulike aktiviteter), så slik situasjonen er nå, så legger vi ikke opp til aktiviteter utenfor hjemmet når hun har vært i barnehagen.

Mor til datter med Downs syndrom

Min datter har lært å sykle 12 år gammel, takket være VHSS (Valnesfjord helsesportssenter) i løpet av 2 uker med hjelp av utrolig dyktige lærere. I begynnelsen hadde hun en 3-hjulssykkel, fra NAV hjelpemiddelsentral, men hun hadde lyst på en som er lik alle andre har 😊. Det er viktig at sykkelen ikke blir for stor, (viktig at føttene når bakken). P.s. Vi har vurdert også elsykkel fra hjelpemiddelsentral, men de ble for tunge 😔.

Mor til datter med Downs syndrom

Send inn ditt erfaringssvar

Vi vil gjerne høre dine erfaringer. Send oss dine erfaringer rundt dette spørsmålet.

"*" obligatorisk felt

Send inn ditt erfaringssvar på spørsmålet her. Skriv svaret så anonymisert som mulig. Vi vil publisere svaret ditt etter kapasitet og etter gjennomgang av redaktør: Svaret ditt vil i størst mulig grad bli anonymisert, og vi forbeholder oss retten til å ikke publisere upassende eller støtende innlegg.
Gjør et valg i nedtrekksmenyen hvis du ønsker: Det kan være nyttig for de som leser erfaringssvarene å vite noe om hvem som har disse erfaringene.
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
En mann som sykler på en ergometersykkel i et rom sammen med andre

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Relaterte saker

Relaterte temaer