Hva kan gjøre det lettere for barn og unge med Downs Syndrom å delta i aktivitet?
Jeg lurer på om dere kan komme med noen spesifikke forslag på hva som kan gjøre det lettere for barn og unge med Downs Syndrom for å delta i aktivitet? Ressurser dere kan tipse om eller lignende?
Dette er et stort og viktig spørsmål 😊 Hva som er viktig å tenke på vil selvfølgelig avhenge av alder og mange andre faktorer, men jeg kan si litt om mine generelle tanker.
Det er dessverre store lokal forskjeller i hva som finnes av tilbud rundt omkring. Naturlig nok er det større muligheter i byer enn på mindre steder. Noen steder er det godt etablerte tilbud, mens andre steder må man kanskje tenke litt nytt og er avhengig av trenere og idrettslag som tar tak og finner gode løsninger.
Norges idrettsforbund jobber for at alle skal kunne delta i et inkluderende og tilrettelagt idrettsmiljø, og det er lokale kontaktpersoner over hele landet. Disse skal ha god oversikt over hvilke tilbud som finnes, og kan også være med å etablere nye tilbud. Se her:
Idrett for utviklingshemmede (paraidrett.no)
Andre generelle råd:
▪ Be kommunal fysioterapeut eller koordinator i ansvarsgruppen finne ut hvilke tilbud som finnes i nærmiljøet.
▪ Det er fint at barnet blir vant til aktivitet fra tidlig alder. Det starter med gode vaner og tilrettelegging i familien og gjennom barnehagen.
▪ Skolen skal selvfølgelig inkludere alle elever i friminutt, gymtimer, turer og andre aktiviteter.
▪ I barnehage- og barneskolealder er det mange som deltar på ordinære tilbud (lagidretter, orientering, turn, svømming, allidrett etc).
▪ I barnefotball og andre lagidretter kan det søkes om å ha en ekstra spiller på banen, slik at barnet kan byttes inn og ut som det passer han/ henne best.
▪ I noen idretter kan det være behov for hjelpemidler, som søkes gjennom NAV (powerfotball, el-innebandy, svømming, alpint etc).
▪ På fritiden og i barnehage/ skole har mange nytte av tilpasset sykkel (f. eks med 3 hjul og hjelpemotor eller en type tandemsykkel).
▪ Anbefaler å søke om aktivitetskontakt/ fritidskontakt/ BPA gjennom kommunen, som kan følge personen til og fra aktivitet. Her vil tilbudene være forskjellig fra kommune til kommune. Noe har f. eks 8 år som nedre aldersgrense for å få aktivitetskontakt.
▪ Det er bra å være allsidig, men det er også fint å fokusere på én (eller få) aktiviteter man kan bli skikkelig god på.
▪ Det er mange eksempler på at personer med Downs syndrom lykkes og gjør det godt i idretter, både som enkeltutøvere og som lag. Dette er inspirerende! Samtidig som det aller viktigste selvfølgelig er å være i aktivitet sammen med andre.
Beitostølen helsesportssenter eller Valnesfjord helsesportssenter kan være et bra sted for å prøve ut aktiviteter og hjelpemidler. Det kan søkes om sommer- eller vinteropphold. Det anbefales å lage tydelige mål for denne type opphold, samt ha en plan for hvordan aktivitetene kan videreføres i kommunen. Det er nyttig om kommunal fysioterapeut eller andre som er tett på barnet kan hospitere en dag under oppholdet.
Med vennlig hilsen
Brynhild – fagrådsmedlem i Downs Syndrom Norge
Send inn ditt erfaringssvar
Vi vil gjerne høre dine erfaringer. Send oss dine erfaringer rundt dette spørsmålet.
"*" obligatorisk felt
Vi trenger deg som medlem!
Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.
Andre spørsmål
Relaterte temaer
Fritidsaktiviteter og interesser
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om fritidsaktiviteter og interesser når man har Downs syndrom
Kosthold og trening
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om tema tilknyttet kosthold og trening når man har Downs syndrom.
Motorikk
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om fysisk og motorisk utvikling for barn og voksne med Downs syndrom.