Hjem Spørsmål og svar Hvordan kommunisere med noen som har Downs syndrom?

Hvordan kommunisere med noen som har Downs syndrom?

Hei, hvordan kan jeg kommunisere med en bruker som har Downs syndrom?
Anonym
Hei, og takk for fint spørsmål!

Det er veldig viktig for alle mennesker å kommunisere, og alle mennesker har språk.

Noen personer med Downs syndrom har tale som det kan være vanskelig å forstå. Mange kan likevel kommunisere med kroppsspråk, gester og handlinger. Noen trekker seg tilbake hvis de stadig opplever å ikke bli forstått eller å bli tatt på alvor.

Voksne rundt mennesker med Downs syndrom har ansvar for at personen utvikler et best mulig språk . Det er aldri for tidlig og aldri for sent å begynne med språktrening. 
Mange vil ha nytte av tegn til tale og bilder og symboler, og mange bruker også tekst og skrift som kommunikasjon.
 
Helt generelt er det viktig å tilpasse kommunikasjonen til den du snakker med. Hvis du er usikker kan det være fint å starte med litt kortere setninger, velge ord du er sikker på at vedkommende forstår og unngå småord og formuleringer som fort bare blir støy, for eks: «Jeg tenkte liksom at». Tydelig, langsom og konkret tale tilpasset den enkelte letter kommunikasjonen, når personen er tilgjengelig og med en slags kontakt. Det må ikke være øyekontakt, men at du merker at dere er oppmerksomme på hverandre.

Alle har noe å si, alle har en stemme. Å lytte kan være å se hvor personen ser, hvordan kroppen er vendt . Å få  mange spørsmål kan være krevende – bare prøv selv å la deg bombardere med spørsmål. Det kan være bedre å snakke om det dere har felles der og da. Lag pauser – tell til 10 eller mer og se hvilke reaksjoner du får. Kanskje har personen noe helt annet på hjertet.

Det kan være en stor fordel å vite noe om den andres interesserer, erfaringer og situasjon slik at du lett kan henge deg på en samtale om en film personen har sett, noe hen lærer på skolen, noe hen er opptatt av. For eksempel hvis personen digger musikken til Karpe er det fint å høre litt på det selv også for å være forberedt. 

Forskning og erfaring viser at språktreningen gir størst utbytte når den er forberedt, strukturert og har noen visuelle hjelpemidler. Lesetrening kan kombineres med språktreningen. Mange har nytte av å kunne sende meldinger eller bruke en talemaskin.  
Det er fint å snakke om bilder som angår personen, eller starte med å snakke om her og nå. Vær et språklig forbilde. Start gjerne med å snakke om de nære ting og se hvor det bærer . Vis at du er tilgjengelig for hva den andre formidler ved å gi tid og lytte aktivt.

Statped har nettopp kommet med nye ressurser om tegn til tale og har tidligere lansert e-læring om ASK (Alternativ og supplerende kommunikasjon). Det finnes mange digitale ressurser og mange som holder kurs i Ask for eksempel tegn til tale.

Kommunikasjon med mennesker med Downs syndrom kan være som å kommunisere med alle andre mennesker.

Lykke til! 

Med vennlig hilsen
Karen – fagrådsmedlem i Downs Syndrom Norge
Karen Synnes – lektor og pedagog, fagrådsmedlem DSN

Erfaringssvar

Spør om Downs besvares av både fagfolk og folk med erfaring fra livet med Downs syndrom. Under finner du svar fra de med egen erfaring.

Far til sønn (26) med Downs syndrom svarer:

Alder er ukjent her, men det første man må få vurdert er om man kan kommunisere kun ved å snakke eller om det er behov for å benytte «Tegn til tale». Dette vil være svært individuelt og det anbefales å få en logoped til å vurdere dette.

Mor til datter (2) med Downs syndrom svarer:

Vanskelig svare når man ikke har mer informasjon om «brukeren», men generelt sett tenker jeg man henvender seg på lik linje som til andre mennesker. Også tuner man inn ut ifra respons. Har inntrykk av at NMT (Norsk med tegnstøtte/tegn til tale) blir mest brukt i tidlig barneårene, og at det avtar når barnet blir større (antagelig i takt med utvikling av verbalt språk).

Ellers ble vi anbefalt fra start å bruke mye ord/ beskrivelser med tanke på språkutvikling. For eks: Barnet ser på en vegg, så ble vi anbefalt å stryke på veggen med hånda mens vi beskriver; «ser du på denne blå veggen som jeg stryker på, den er hard og kald». Ser også på vår datter at hun forstår mye mer enn hva hun kan gi uttrykk for selv.

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.