Kan mennesker med Downs syndrom ta høyere utdanning?
Ja, det er absolutt mulig for personer med Downs syndrom å mestre høyere utdanning. Det kreves tilrettelagt oppfølging og et støttende miljø for å kunne oppnå suksess.
Noen personer med Downs syndrom har gjennomført universitetsutdanning, men dette krever ofte tilpasninger i undervisningen og god støtte gjennom hele studieløpet. Mange universiteter og høyskoler tilbyr spesialiserte programmer utformet for personer med intellektuelle funksjonsnedsettelser. Disse programmene gir studentene mulighet til å delta i forelesninger, motta individuell veiledning og gjennomføre kurs i eget tempo. Et støttende læringsmiljø som tar hensyn til individuelle behov, er essensielt. Bruk av mentorordninger, spesialpedagogisk støtte og tilrettelagte læringsressurser kan være avgjørende for å fremme læring og mestring.
I Norge finnes det flere utdanningsinstitusjoner som har tilrettelagte programmer og støtteordninger for personer med utviklingshemming, inkludert personer med Downs syndrom. Disse programmene er gjerne utformet for å gi tilpasset opplæring og muligheter til å delta i akademiske og sosiale aktiviteter på egne premisser. Eksempler på slike tilbud omfatter:
Høgskolen i Innlandet (HINN)
Høgskolen i Innlandet tilbyr et tilrettelagt studietilbud for personer med ulike typer funksjonsnedsettelser. Her kan studenter med utviklingshemming delta i akademiske kurs sammen med andre studenter, men med tilpasset oppfølging og individuelle tilpasninger. Informasjon om deres retningslinjer for individuell tilrettelegging av studiesituasjonen kan finnes her: https://www.inn.no/for-studenter/administrer-dine-studier/Tilrettelegging/ .
NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet)
NTNU i Trondheim tilbyr en rekke støtteordninger for studenter med spesielle behov, inkludert tilrettelagt oppfølging og hjelpemidler som eksamenstilrettelegging og personlig veiledning. Selv om NTNU ikke har et spesifikt program rettet mot personer med Downs syndrom, arbeider de aktivt for individuell tilrettelegging av studieløpet etter behov. Mer informasjon kan finnes her: https://i.ntnu.no/tilrettelegging .
VID Vitenskapelige Høgskole: Høgskoleutdanning i menneskerettigheter for studenter med utviklingshemming
VID Vitenskapelige høgskole har utviklet et pilotprogram spesielt rettet mot studenter med utviklingshemming som har fullført minst tre år på videregående skole. Studiet fokuserer på menneskerettigheter og krever ikke vitnemål fra videregående skole. Programmet er støttet av Stiftelsen DAM og er utviklet i samarbeid med Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Oslo kommune. Les mer om tilbudet her: https://www.vid.no/studier/hoyskoleutdanning-i-menneskerettigheter-for-studenter-med-utviklingshemming/ .
Med et tilpasset støtteapparat kan personer med Downs syndrom i økende grad delta i ulike aspekter av høyere utdanning og få tilgang til arenaer for personlig og faglig utvikling. Slik tilrettelegging bidrar til et mer inkluderende samfunn, der flere får muligheten til å oppnå sine mål innenfor akademiske og sosiale rammer.
Med vennlig hilsen
Ieva – fagrådsmedlem i Downs Syndrom Norge
Send inn ditt erfaringssvar
Vi vil gjerne høre dine erfaringer. Send oss dine erfaringer rundt dette spørsmålet.
"*" obligatorisk felt
Vi trenger deg som medlem!
Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.
Andre spørsmål
Relaterte temaer
Folkehøgskole og høyere utdanning
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å gå på folkehøgskole eller ta høyere utdanning på høgskole eller universitet når man har Downs syndrom.
Kognisjon
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om kognitiv utvikling for barn og voksne med Downs syndrom.
Språk og kommunikasjon
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om språk og kommunikasjon når man har Downs syndrom.