Baby
Babytiden kan være en spennende tid og spørsmålene er kanskje mange. Hvordan er det første året med Downs syndrom? Her finner du både erfarings- og fagkunnskap om babyen med Downs syndrom.
Utviklingen av holdning og bevegelser (0-3 år)
Nylige undersøkelser har vist at utviklingen av holdning og bevegelser (de basismotoriske ferdighetene) forløper annerledes hos barn med Downs syndrom enn hos barn uten syndromet.
Spørsmål og svar om baby
«Det er en rekke forhold som kan påvirke barns evne til å die. Barn med Downs syndrom er ikke en ensartet gruppe og kan ha ulike behov og tilleggsvansker. På lik linje med amming av andre barn, kan amming av barn med Down syndrom oppleves både lettvint, utfordrende eller noe midt i mellom – og av og til fungerer ikke ammingen i det hele tatt. Selv om alle barn er forskjellige, er det likevel noen fellestrekk hos barn med Down syndrom, som kan bidra til oppstartsproblemer og ammeutfordringer.»
Les hele svaret fra fysioterapeut og ammehjelper Martine Hagen her.
Svar fra spesialfysioterapeut: Det er noen typiske trekk i den motoriske utviklingen hos barn med Downs syndrom. Den grovmotoriske utviklingen følger samme mønster som hos barn med typisk utvikling, men de aller fleste barn med Down syndrom har forsinket motoriske utvikling. Barn med Down syndrom har nesten alltid varierende grad av hypoton muskulatur (nedsatt spenst i muskulaturen). Samtidig kan sener og leddbånd være slakkere enn det som er normalt, noe som gir hypermobile (økt bevegelighet i) ledd. Dette påvirker den motoriske utviklingen, slik at barn med Down syndrom ofte bruker lengre tid på å nå ulike motoriske milepæler sammenlignet med jevnaldrende.
Alle barn med Downs syndrom lærer seg å gå, men det tar lengre tid. Min erfaring er at mange barn går selvstendig mellom 2-3 årsalder. Les hele svaret her
Hei, Takk for et modig spørsmål. Dette er helt sikkert noe mange lurer på, men kanskje ikke våger spørre om.
Det står ikke hvor gammelt barnet er, men svarene som følger antar at dette er et nyfødt barn.
Det korte svaret er ja – det er normalt.
Det lengre svaret er at det er vanlig for nybakte foreldre til spebarn både med og uten syndrom at de sterke, varme følelsene av kjærlighet lar vente på seg.
Les hele svaret her.
Erfaringsartikler
Blogg: Personlige erfaringer
Podkast
Sykepleier Elias om forskning og vitenskap
Sykepleier og doktorgradsstipendiat Elias Lundereng har sønnen Anton (2) med Downs syndrom. Her deler han sine tanker og refleksjoner rundt forskning og vitenskap om Downs syndrom.
Webinar
Fagartikler
Relaterte temaer
Nybakte foreldre
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være nybakt forelder eller foresatt til en baby med Downs syndrom.
Rettigheter og hjelpemidler
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om rettigheter og hjelpemidler til hverdagslivet med Downs syndrom.
Bidra med din kunnskap
Denne nettsiden er til for å dele kunnskap, erfaringer og innsikt, og vi trenger din hjelp for å gjøre den enda mer kunnskapsrik og verdifull.