Barn
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om barn med Downs syndrom.
Alle barn kan lære
Alle barn lærer på forskjellige måter. Førsteamanuensis Ieva Kuginyte-Arlauskiene snakker om hva det er lurt å være oppmerksom på når du har en elev med Downs syndrom i klassen
Spørsmål og svar om barn
Svar fra mor til datter med Downs syndrom:
Vi har skolestarten i år og mitt beste tips er å starte prosessen tidlig. Da har dere god tid til å få på plass alt som må plass før skolestart, så man slipper å havne «bakpå».
Vi hadde første møte med skolen på høsten året før. Her fikk vi fortelle om Kristine, hvem hun er og hva hun eventuelt ville trenge ved skolestart. Vi fikk tydeliggjort våre forventninger til skolen. Noe som er viktig for oss er at hun skal inkluderes i klassen og ikke tas ut på grupperom. All spes.ped skal foregå i klasserommet. Vi var også veldig tydelige på at hun må ha tilsyn 100% av tiden hun er på skolen/SFO.
Samarbeid mellom barnehage og skole
Skolen var også med på ansvarsgruppemøtene i barnehagen det siste halve året.
Barnehagen var på besøk til skolen flere ganger både inne og ute. Vi lekte i skolegården med jevne mellomrom i helgene. Vi gjorde skolen til en trygg og god plass å være.
I oppstart hadde Kristine med seg støttepedagogen fra barnehagen. Hun var med noen timer hver dag i 14 dager da Kristine startet SFO i august. Det var gull!
I starten må man være ganske tett på. Man må informere og følge hele tiden. Det er dessverre ikke sånn at dette alltid går av seg selv. Skolene er ikke alltid like flinke til å følge opp elever med særskilte behov, men her er selvfølgelig variasjonene store.
Vi har veldig god og positiv erfaring med skolen, og det tror jeg handler mye om den gode kommunikasjonen vi har bygget. Kristine stortrives og gleder seg til hver ny dag.
Masse lykke til!
Les flere råd fra foreldre her: Råd fra andre foreldre om skolestart?
Svar fra spesialfysioterapeut:
Alle barn utvikler seg motorisk i ulikt tempo, og hos barn med Downs syndrom er normalvariasjonsområdet stort. Det er derfor viktig å ikke sammenlignet sitt eget barns utvikling med andre barn.
Det er noen typiske trekk i den motoriske utviklingen hos barn med Downs syndrom. Den grovmotoriske utviklingen følger samme mønster som hos barn med typisk utvikling, men de aller fleste barn med Down syndrom har forsinket motoriske utvikling. Barn med Down syndrom har nesten alltid varierende grad av hypoton muskulatur (nedsatt spenst i muskulaturen). Samtidig kan sener og leddbånd være slakkere enn det som er normalt, noe som gir hypermobile (økt bevegelighet i) ledd. Dette påvirker den motoriske utviklingen, slik at barn med Down syndrom ofte bruker lengre tid på å nå ulike motoriske milepæler sammenlignet med jevnaldrende.
Alle barn med Downs syndrom lærer seg å gå, men det tar lengre tid. Min erfaring er at mange barn går selvstendig mellom 2-3 årsalder. Mange barn med Downs syndrom lærer seg å sykle og kan ha stor glede av det. Det er ofte behov for en tilpasset sykkel for å lære seg å sykle, og mange trenger det opp i gjennom barndommen. Sykkel kan prøves ut og søkes gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Noen foretrekker å sykle på balansesykkel/ løpesykkel. Les hele svaret her.
Hei, Barnet på 10 år har i det siste utviklet uønsket atferd og utagering på skolen, og det har gått ut over andre elever. Skolen selv opplever å ikke få den hjelpen de trenger. Barnet selv utrykker i økende grad at det ikke vil ha Downs, og jeg tror at det har en type identitetskrise. Les resten av spørsmålet og svarene her.
Erfaringsartikler
Blogg: Personlige erfaringer
Denne teksten skal handle om det vanskelige
Jeg kjente aldri på en sorg over å få en baby med Downs syndrom. Den gjennomgripende kjærligheten og lykken over å bli mor overskygget de fleste negative følelser. Nå, syv år etter, er de her.
Podkast
Webinar
Fagartikler
Relaterte temaer
Ungdom
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om ungdom med Downs syndrom.
Foreldre og foresatte
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være forelder eller foresatt til et barn eller en voksen med Downs syndrom.
Bidra med din kunnskap
Denne nettsiden er til for å dele kunnskap, erfaringer og innsikt, og vi trenger din hjelp for å gjøre den enda mer kunnskapsrik og verdifull.