Rettigheter og hjelpemidler
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om rettigheter og hjelpemidler til hverdagslivet med Downs syndrom.
Menneskerettigheter og funksjonshemming
Hør Kjersti Skarstad i samtale med Karianne Hjørnevik Nes. De snakker om det aktuelle temaet «Menneskerettigheter og funksjonshemming». Skarstad har skrevet den viktige boken «Funksjonshemmedes menneskerettigheter»
Spørsmål og svar
Svar fra spesialfysioterapeut: I Norge finnes noen offentlige og private aktører som tilbyr intensive trenings- eller habiliteringstilbud til barn, ungdom og voksne med Down syndrom. Tilbudene foregår oftest i grupper, med ett eller flere påfølgende opphold.
De fleste tilbyr en helhetlig og tverrfaglig tilnærming, med fokus på å videreutvikle ferdigheter innenfor ulike områder som motorisk, språklig, kognitiv og sosial fungering.
Aktivitet og deltakelse er ofte det overordnete målet. Slike opphold gir også muligheten til å treffe andre foreldre og utveksle erfaringer. Les hele svaret her.
Mange barn med Downs syndrom har hypoton muskulatur og hypermobile ledd. Det kan blant annet medføre nedsatt stabilitet rundt hoftene og overbevegelighet i hofteleddene, og vil kunne påvirke hvordan barnet sitter, står og beveger seg.
Happy strap er en bekken- og hoftesele, der hensikten er å begrense overbevegeligheten i hofteleddene (spesielt abduksjon). Les hele svaret her.
Nei, personer med Downs syndrom får ikke automatisk uføretrygd, de må søke om dette på lik linje som alle andre.
Allikevel har det blitt en kultur for å innvilge uføretrygd. Systemet er rigget for at personer med Downs syndrom, som alle andre, kan få hjelp av NAV til å få seg jobb. Les hele svaret her.
Har noen omsorgslønn for å kunne jobbe redusert stilling, slik at man har mer tid til barnet? Barnet har store behov og jeg strekker ikke til når jeg er i full jobb. Les svaret her.
Hva er gjeldende retningslinjer for førerettigheter for mennesker med Downs syndrom? Kan mennesker med Downs syndrom kvalifisere seg til å ta førerkort under de nåværende retningslinjene, og hvilke spesifikke medisinske eller vurderingskrav gjelder eventuelt for denne gruppen? Les svaret her.
Erfaringsartikler
Beskjeden som forandrer alt – erfaringer fra Habiliteringstjenesten
Vi har tatt en prat med Anne Grethe Einang. Hun har lang erfaring med å møte foreldre i den første fasen av livet med et barn som har Downs.
Veslas koffert – en organisasjon som gir informasjon til nybakte foreldre
Veslas koffert er en frivillig og veldedig organisasjon som arbeider for å bidra positivt i barseltiden til foreldre som nettopp har fått et barn med Downs syndrom
Blogg: Personlige erfaringer
Podkast
Vi har dessverre ingen podkaster med dette temaet ennå. Se hva du kan gjøre for å bidra til utvikling av mer innhold her.
Webinar
Fagartikler
Gratis bøker for nybakte foreldre
Organisasjonen Down syndrome pregnancy har laget flere nedlastbare bøker om ulike tema som kan være aktuelle for nye foreldre. Her finner du både kunnskap, praktiske råd og moralsk støtte.
Relaterte temaer
Ung voksen
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være ung voksen med Downs syndrom.
Voksen
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om det å være voksen med Downs syndrom.
Godt voksen
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være godt voksen med Downs syndrom.
Bidra med din kunnskap
Denne nettsiden er til for å dele kunnskap, erfaringer og innsikt, og vi trenger din hjelp for å gjøre den enda mer kunnskapsrik og verdifull.