Tilleggsdiagnoser
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om tilleggsdiagnoser når man har Downs syndrom.
Psykiske lidelser ved Downs syndrom
8 spørsmål og svar med psykiater og overlege Eva Malt.
Spørsmål og svar
Downs syndrom (trisomi 21) er en medfødt genetisk tilstand som oppstår når en person har et ekstra kromosom 21. Tilstanden vil i de fleste tilfeller medføre utviklingshemming, men man ser stor individuell variasjon når det kommer til kognitive, sosiale, emosjonelle og fysiske evner. Les svaret her.
Svar fra spesialfysioterapeut: I Norge finnes noen offentlige og private aktører som tilbyr intensive trenings- eller habiliteringstilbud til barn, ungdom og voksne med Down syndrom. Tilbudene foregår oftest i grupper, med ett eller flere påfølgende opphold. De fleste tilbyr en helhetlig og tverrfaglig tilnærming, med fokus på å videreutvikle ferdigheter innenfor ulike områder som motorisk, språklig, kognitiv og sosial fungering. Aktivitet og deltakelse er ofte det overordnete målet. Slike opphold gir også muligheten til å treffe andre foreldre og utveksle erfaringer.
Ulike tilbud
Hvilke tilbud som finnes vil variere noe ut i fra hvor i landet du bor. Hva som kan passe for ditt barn eller ungdom kan drøftes med ansvarsgruppen eller habiliteringstjenesten. Det er viktig å tenke på hva et intensivt habiliteringstilbud vil tilføre barnet, men også hva som kreves av barnet og familien. Som regel vil et intensivt tilbud innebære at barnet må tas ut av barnehagen eller skolen i perioder. Dette kan være uheldig for noen barn. Ved deltakelse i intensive habiliteringsprogram anbefales et tett samarbeid med kommunen, slik at tiltak kan implementeres i barnets hverdag. Det er viktig å ha realistiske målsetninger og å være enige om fokusområdene i treningen.
Henvisning
Deltakelse i intensive tilbud krever henvisning fra fastlege eller lege i spesialisthelsetjenesten. Noen habiliteringstjenester har også intensive habiliteringstilbud som er organisert rundt det individuelle barnet i dets kjente miljø (barnehagen eller skolen). Da vil blant annet veiledningstjenesten til kommunen intensiveres i en periode.
Sykepleier i Diabetesforbundet svarer:
Hei og takk for spørsmålet ditt!
Du nevner ikke om dette gjelder diabetes type 1 eller diabetes type 2, men jeg velger å svare for begge diagnosene.
Jeg ønsker også å referere til videre litteratur siden det er mye relevant informasjon rundt denne tematikken.
Det å ha diabetes som sykdom for mennesker med Downs syndrom er ikke noe annerledes enn for mennesker uten Downs syndrom. Diabetes er en sykdom som gir høyt blodsukker og som skal behandles på hensiktsmessig måte men personer med utviklingshemming og diabetes vil ha ekstra utfordringer i selve håndteringen av diabetesbehandlingen. Les hele svaret her.
Hei, Barnet på 10 år har i det siste utviklet uønsket atferd og utagering på skolen, og det har gått ut over andre elever. Skolen selv opplever å ikke få den hjelpen de trenger. Barnet selv utrykker i økende grad at det ikke vil ha Downs, og jeg tror at det har en type identitetskrise. Les resten av spørsmålet og svarene her.
Behandlingstilbudet varierer stort mellom landets kommuner. Mindre kommuner vil ha færre tilfeller av demens hos personer med Downs syndrom, og vi erfarer at mange ikke har god nok kompetanse eller egne planer for oppfølging av de med utviklingshemming som utvikler demens. Les hele svaret her.
Hva er sammenhengen mellom demens-Alzheimers og epilepsi, og hvilke utfordringer kan personer med Downs syndrom møte i alderdommen ved epilepsi? Les svaret her.
Erfaringsartikler
Vi har dessverre ingen erfaringsartikler med dette temaet ennå. Se hva du kan gjøre for å bidra til utvikling av mer innhold her.
Blogg: Personlige erfaringer
Vi har dessverre ingen blogginnlegg med dette temaet ennå. Se hva du kan gjøre for å bidra til utvikling av mer innhold her.
Podkast
Vi har dessverre ingen podkaster med dette temaet ennå. Se hva du kan gjøre for å bidra til utvikling av mer innhold her.
Webinar
«Downs syndrom og Demens» – opptak av temakveld
Temakvelden inneholder to ulike foredrag. Det første foredraget er med Nasjonalt senter for aldring og helse, det andre foredraget er med Anders Fugelli fra Pharmasum Therapeutics AS.
«Psykisk helse og Downs syndrom» med psykologene Marie Haavig og Aina Holmén
I dette webinaret fra 2020 går Aina og Marie gjennom syv psykiske helserettigheter, men de utbroderer også med egne erfaringer og svarer på spørsmål underveis.
Fagartikler
Alzheimer: Hva er de vanligste symptomene hos mennesker med Downs syndrom?
I denne artikkelen finner du i korthet det du “har behov” for å vite om Downs syndrom og Alzheimer. Det er ikke fokus på det enkeltstående syndromet eller sykdommen, men Alzheimer i Downs syndrom populasjonen.
Relaterte temaer
Kosthold og trening
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om tema tilknyttet kosthold og trening når man har Downs syndrom.
Motorikk
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om fysisk og motorisk utvikling for barn og voksne med Downs syndrom.
Kognisjon
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om kognitiv utvikling for barn og voksne med Downs syndrom.
Bidra med din kunnskap
Denne nettsiden er til for å dele kunnskap, erfaringer og innsikt, og vi trenger din hjelp for å gjøre den enda mer kunnskapsrik og verdifull.